Schaamteloze reclame

Terwijl mijn lief bezig was met kerstboodschappen in de supermarkt zat ik genoeglijk in mijn warme autootje een puzzel in de krant op te lossen toen er op het raampje geklopt werd. Ome Arie. Ik groette hem en gebaarde uitnodigend om hem naast me in de warmte plaats te nemen, daar ik weinig zin had in een koud gesprek met een open autoraampje. Gelukkig begreep hij me en hij stapte in. “Goeiemiddag, meneer Ype!” zei hij, de deur dichttrekkend. Ik groette terug en legde mijn puzzeltje op het dashboard. “Al een tijd niet gezien, ome Arie!” Hij knikte. “Het is ook geen weer geweest en Barona is vanwege de lockdown weer dicht.” Nu knikte ik op mijn beurt, en moest daar zelf een beetje om lachen; twee bejaarde knikkers in een inmiddels beslagen autootje. Vroeger had je van die knikkende hondjes op de hoedenplank. Ome Arie keek me vragend aan. Ik legde hem mijn binnenpretje uit. Weer knikte hij en schoot daardoor weer om zichzelf in de lach. “Toen had je ook van die afschuwelijke gehaakte hoge hoedjes met een w.c.-rol er in. Handig bij hoge nood onderweg!” We koesterden de herinneringen. “Meneer Ype, heeft u behalve dat boekje over mijn persoontje ook nog andere boeken geschreven?” Ik keek hem, enigszins door de vraag overvallen, verbaasd aan: “Een paar, ome Arie. ‘Koffie met kaas’ en ‘kapoentje’ en nog een paar, hoezo?” Hij keek een beetje verlegen, bijna beschaamd: “Dat boekje over mij kan ik natuurlijk niet aan schoonzus Agaath geven en ik moet nog een kadootje voor de kerst voor haar. En alle winkels zijn dicht!” Hij oogde niet gelukkig. Ik begreep zijn probleem, want in een aantal verhalen in ‘De erfenis van ome Arie’ komt bedoelde schoonzus niet echt positief ter sprake. “Zullen we elkaar morgen bij ons bankje aan de haven treffen? Dan zal ik een paar boekjes voor je meenemen.” De oude baas schonk me een opgeluchte glimlach en stak zijn duim omhoog terwijl hij uitstapte, daar mijn lief inmiddels haar boodschappen in de achterbak laadde. Hij tikte beleefd aan zijn pet naar haar, en liep naar zijn verderop geparkeerde fiets.
noot: boeken te verkrijgen bij de auteur of via Bol.com: ‘Koffie met kaas’, ‘Kapoentje’ ‘De erfenis van ome Arie’ en ‘De laagste trede, biografie van Kees Spronk’ (ook goed leesbaar voor mensen, die Kees niet kennen!)
Via mij ook nog aantal exemplaren van: ‘De mollen hebben stofbrillen op’ (Verhalen over mijn geliefde voetbalclub ‘Zinkwegse Boys’, maar zeker goed leesbaar voor niet voetballiefhebbers…)
Voor zelf af te halen en/of gesigneerde exemplaren: stuur even een pb-tje!